Romanesco, oftewel torentjesbloemkool ziet er bijzonder uit. Maar wat is Romanesco eigenlijk en is Romanesco gezond? Wij gingen op onderzoek uit.
Romanesco, oftewel groene torentjesbloemkool is zoals de bijnaam al zegt, familie van de bloemkool. Maar deze vergelijkenis was je ongetwijfeld al duidelijk toen je de afbeelding voorbij zag komen.
Romanesco is dus een groente, die niet alleen lijkt op de bloemkool, maar ook smaakt naar bloemkool. De smaak kun je omschrijven als iets zachter dan gewone bloemkool.
Is Romanesco gezond?
Yes, helemaal! Als we uitgaan van 100 gram Romanesco, krijg je al ruim 140 procent van de dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Vitamine C is goed voor collageenvorming en voor opname van ijzer. Bij voldoende inname van vitamine c versterk je je immuunsysteem.
Naast vitamine C bevat Romanesco ook veel ijzer (4 procent van de ADH ijzer per 100 gram), ijzer zorgt voor een goede zuurstoftransport door het lichaam en draagt bij aan vermindering van vermoeidheid.
Ook calcium is volop aanwezig in deze bijzondere groente (namelijk 3 procent van de ADH calcium per 100 gram). Calcium is goed voor je tanden en botten. Daarnaast draagt calcium bij aan een normale celdeling.
Hoe eet ik Romanesco?
Romanesco kan op verschillende manieren gegeten worden, eigenlijk kun je deze groente net als bloemkool of broccoli overal door of bij doen.
1. Gekookt bij je aardappeltjes en stukje biologisch mager vlees;
2. In stukjes door je vegetarische wok;
3. Rauw, met een dipsaus (bijvoorbeeld een saus op basis van truffel) op je borrelplank;
4. Gestoomd met een stukje vis (bijvoorbeeld zeewolf) en rijst.