Rundvlees wordt in veel landen gegeten en daarbij op veel verschillende manieren bereidt. Ook in Nederland en België is het vlees erg populair. Voorbeelden zijn de bekende rassen als het roodbonte, zwartbonte of de Belgische Witblauw. Rundvlees is eigenlijk een verzamelnaam voor vlees dat zowel van een koe, een stier, een vaars als een os kan komen. Naast dat rundvlees erg lekker is, bevat het ook veel belangrijke voedingsstoffen. Ondanks dat krijgt rundvlees nogal eens negatieve publiciteit. Is rundvlees eigenlijk wel zo gezond als wij denken?
Hoe gezond is rundvlees?
De kwalijke reputatie van rundvlees, of eigenlijk van vlees in het algemeen ligt ietwat genuanceerder dan men vaak denkt. Natuurlijk moet je nooit met hoeveelheden overdrijven, zo ook bij rundvlees. Een aantal dagen een stukje vlees per week is goed, iedere dag drie stukken is wat overdreven. Overdrijven is nooit goed, niet bij rundvlees en ook niet bij alle andere voedingsmiddelen.
Rundvlees is een natuurlijke bron vol met vitamine kalium, fosfor, B3, B6, B12, zink, ijzer en selenium. 100 gram vlees per dag vormt dan ook geen probleem, maar het best kun je vlees één à twee keer per week vervangen voor bijvoorbeeld vis of een andere vleesvervanger.
Hoe veilig is rundvlees?
In Nederland en België is er een strenge wetgeving en passen ze zeer strikte controles toe wat betreft vlees. Het is dan ook eenvoudig om de weg te reconstrueren die het vlees heeft afgelegd van voederproducent tot de winkel. Deze transparantie vind je niet in ieder land, wanneer mensen op vakantie gaan is het dan ook belangrijk je goed in te lezen over de voedselveiligheid van een land.
Word je dik van rundvlees?
Over het algemeen is rundvlees magerder dan varkensvlees. Echter hangt dit sterk af van het dier, het voer en het lichaamsdeel. Runderen die vaak gras en kruiden eten zouden bijvoorbeeld vlees geven dat minder vet is dan runderen die veel granen eten. Wanneer je een stukje mager rundvlees kiest, bevat deze al minder dan tien gram vet per 100 gram. Wanneer je kiest voor biefstuk, rosbief of tournedos is dit zelfs minder dan drie gram per 100 gram. Hoe magerder het rundvlees is, hoe meer eiwitten het bevat en hoe minder verzadigd vet. Wanneer er in een dieet vlees genuttigd mag worden, wordt hiervoor ook vaak mager rundvlees aangeraden.
Hoe kun je rundvlees het best bewaren?
Voordat je rundvlees meeneemt uit de winkel is het uiteraard belangrijk de houdbaarheidsdatum zorgvuldig te controleren. Thuis kun je rundvlees het best op het koudste plekje in de koelkast of in het vriesvak bewaren. Wanneer je rundvlees uit de vriezer ontdooit, is het belangrijk geen ontdooid vlees weer terug te stoppen in de vriezer. Vlees dat eenmaal gebakken of gebraden is blijft in de koelkast drie tot vier dagen goed. Wanneer je uit de winkel kiest voor gemalen vlees is het, nog niet klaar gemaakt, meestal maar één dag houdbaar. Vlees dat je zelf in porties snijdt meestal twee dagen.
Kalfsvlees en rundvlees
Kalfsvlees heeft een andere smaak en structuur dan rundvlees. Dit komt omdat kalfsvlees mager tot zeer mager is. Kalfsvlees komt van dieren die niet ouder dan acht maanden zijn. Het bevat wel minder ijzer dan rundvlees maar bevat wel veel vitamine B3, B6 en B12. Het is rijk aan eiwitten en bevat ook veel zink. Een ander voordeel van kalfsvlees is de makkelijke verteerbaarheid en het vlees is doorgaans erg mals.
Hoe rundvlees te bereiden?
Er zijn tal van manieren om rundvlees klaar te maken. Grillen, bakken, braden, koken, stoven, etc. Het best kun je eerst beginnen om de vetrandjes weg te snijden. Wanneer de olie, boter of ander bakmiddel goed heet is leg je het vlees pas in de pan. Hierdoor schroeit het vlees meteen dicht en kan het geen extra vet meer opslaan, ook zorgt het ervoor dat er zo weinig mogelijk smaak verloren gaat. Het is beter om niet zoveel zout te gebruiken, hiervoor kun je beter voor andere kruiden kiezen. Wanneer je vlees pas in de pan kruidt, verliest het veel vocht. Het best doe je dit dus voordat je het vlees in de pan doet. Om vleessauzen iets minder vet te maken voeg je er een beetje water of vetarme bouillon toe.
Rundvlees en zink
Wanneer mensen een tekort aan zink hebben, krijgen ze na het eten van een stukje rundvlees al 40 procent binnen van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Mensen die vegetariër of veganist zijn wordt dan ook aangeraden extra zink in te nemen in bijvoorbeeld de vorm van een supplement. Een tekort aan zink kan verder zorgen voor huidproblemen, een verminderde werking van het afweersysteem, haaruitval, reumaklachten en zichtklachten.
Rundvlees en ijzer
Per 100 gram rundvlees krijg je ongeveer 2,1 milligram ijzer binnen. IJzer is belangrijk voor het zuurstoftransport in het bloed. Het ijzer uit rundvlees is heemijzer, dit ijzer wordt veel beter door ons lichaam opgenomen dan niet-heemijzer welke je bijvoorbeeld in planten terug kunt vinden. Voor kleine kinderen is ijzer belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling en de opbouw van het immuunsysteem. Veel jongeren en vrouwen nemen te weinig ijzer op, waardoor bijvoorbeeld bloedarmoede kan ontstaan.
Rundvlees en vitamine B12
Vitamine B12 zorgt ervoor dat ons lichaam rode bloedcellen aanmaakt. Ook ons zenuwstelsel en ons immuunsysteem werken dankzij vitamine B12 optimaal. Rundvlees bevat vrij veel vitamine B12, maar hiernaast kun je het ook vinden in vis, ei, melk, melkproducten en ander vlees. Mensen die vlees (en andere dierlijke producten) van hun menu (moeten) schrappen wordt dan ook zeker aangeraden extra vitamine B12 in te nemen.